شرایط و مدارک لازم برای معاینه فنی خودرو

نویسنده
تحریریه رادان
تاریخ
تیر 11, 1402
بازدید
224 views

مدارک لازم برای معاینه فنی در زمان دریافت معاینه فنی برای خودرو لازم است. دارندگان وسایل نقلیه، چند سالی است که موظف به گرفتن معاینه فنی خودرو میباشند. پلیس راهنمایی و رانندگی در مورد الزام به دریافت معاینه فنی برای خودروها، اعلام کرده است که تمام خودروهای سواری داخلی و خارجی که سن آنها از 4 […]

شرایط گرفتن معاینه فنی خودرو و مدارک لازم در سال ۱۴۰۱

مدارک لازم برای معاینه فنی در زمان دریافت معاینه فنی برای خودرو لازم است. دارندگان وسایل نقلیه، چند سالی است که موظف به گرفتن معاینه فنی خودرو میباشند. پلیس راهنمایی و رانندگی در مورد الزام به دریافت معاینه فنی برای خودروها، اعلام کرده است که تمام خودروهای سواری داخلی و خارجی که سن آنها از 4 سال بیشتر باشد باید به دریافت معاینه فنی اقدام نمایند.

این مورد بدین صورت است که اگر دارندگان خودرو در دریافت آن کوتاهی نمایند، پلیس راهنمایی و رانندگی با آنها برخورد جدی خواهد کرد. در این مطلب از وب سایت کارنگ که مربوط به کارشناسی رنگ خودرو و شرایط گرفتن معاینه فنی خودرو و مدارک لازم در سال 1402 است، قصد داریم به بررسی معاینه فنی خودرو و مراحل و مدارک لازم برای معاینه فنی بپردازیم؛ با ما همراه باشید.

معاینه فنی خودرو چیست؟

درحقیقت معاینه فنی خودرو، برای بررسی سلامت خودرو صورت می گیرد. کارشناسانی که در مراکز معاینه فنی خودرو هستند؛ همه قطعات خودرو و عملکرد آنها را مورد بررسی قرار می دهند. در نهایت گزارشی تهیه می کنند که در آن بر سلامت خودرو و چگونگی عملکرد آن می پردازند و به صورت برگه آن را در اختیار راننده می گذارند. دارندگان خودرو برای مراجعه به این مراکز باید مدارک مورد نیاز برای معاینه فنی خودرو را با خود به همراه داشته باشند تا بتوانند برگه معاینه فنی را دریافت نمایند.

معاینه فنی خودرو ویکی پدیا:

معاینه فنی خودرو روشی است که در بسیاری از کشورها توسط دولت‌های ملی یا محلی اعمال شده‌است، که در آن یک وسیله نقلیه برای بازرسی از اطمینان از عدم مطابقت با مقررات حاکم بر ایمنی ، انتشار گازهای آلاینده یا هر دو مورد بازرسی قرار می‌گیرد. معاینه فنی خودرو را می‌توان در زمان‌های مختلف، به عنوان مثال، به صورت دوره‌های زمانی یا هنگام نقل و انتقال مالکیت وسیله نقلیه، انجام داد. اگر معاینه فنی خودرو به صورت بازه زمانی دوره‌ای انجام گردد، غالباً آن را معاینه فنی دوره‌ای وسیله نقلیه موتوری می‌نامند.

شرایط گرفتن معاینه فنی خودرو و مدارک لازم در سال 1402 چیست؟

همه وسایل نقلیه، برای انجام معاینه فنی پس از 6 ماه تا یک سال، به مرکز معاینه فنی خودرو مراجعه می کنند. زمانی که ماشین خود را برای معاینه فنی به مراکز مربوطه می برید، حتما باید مدارکی که مورد نیاز است را با خود به همراه داشته باشید. مدارک لازم برای معاینه فنی خودرو شامل موارد زیر هستند:

 

مدارک لازم برای گرفتن معاینه فنی

مدارک لازم برای معاینه فنی:

تا به اینجا، به تعریف معاینه فنی و شرایط آن پرداختیم. حالا می خواهیم مدارک لازم برای معاینه فنی خودرو را برایتان شرح دهیم؛ تا هنگام مراجعه برای انجام معاینه فنی دچار مشکل نشوید:

  1. فرم تشخیص عیب های ظاهری خودرو؛
  2. سند یا اصل کارت خودرو.

روند تکمیل معاینه فنی در مراکز نیز به شرح زیر می باشد:

  • ارائه مدارک مورد نیاز برای معاینه فنی خودرو؛
  • ثبت اطلاعات در سیستم مرکزی؛
  • دریافت بارکد؛
  • پرداخت هزینه معاینه فنی.

برای معاینه فنی چه مراحلی انجام می شود؟

پس از آماده سازی مدارک لازم برای معاینه فنی خودرو، به مراکز معاینه فنی مراجعه می کنید. زمانی که وارد مرکز معاینه فنی می شوید، با دوربین مخصوص پلاک خودروی شما خوانده می شود و اطلاعات شما ثبت می شود. بعد از ثبت اطلاعات، خودروی شما پذیرش می شود. بعد از آن مرحله معاینه فنی خودرو آغاز می شود. این روند از چند مرحله برخوردار است. در ادامه پرسش شرایط گرفتن معاینه فنی خودرو و مدارک لازم، شما را با این مراحل آشنا می کنیم:

مرحله اول: بازرسی چشمی

پس از تکمیل مدارک لازم برای معاینه فنی، در اولین مرحله معاینه فنی خودرو، ابتدا بازرسی چشمی خودرو صورت می گیرد و از لحاظ ظاهری مورد بررسی قرار می گیرد. در این بازرسی موارد زیر بررسی می شوند:

  1. شیشه ها؛
  2. برف پاک کن؛
  3. آینه ها؛
  4. بوق خودرو؛
  5. کمربند ایمنی؛
  6. بدنه خودرو؛
  7. مقدار پوسیدگی بدنه؛
  8. لاستیک ها؛
  9. صدای اگزوز؛
  10. و … .

در این مرحله تجهیزاتی که روی خودرو بسته شده اند هم مورد بررسی قرار می گیرند. در صور غیر استاندارد بودن آنها، معاینه فنی خودرو شما مردود اعلام می شود. به طور مثال نصب بوق نامتعارف یا رینگ اسپرت ماشین یکی از این موارد می باشد.

برای معاینه فنی چه مراحلی انجام می شود؟

مرحله دوم: آزمون آلایندگی خودرو

در مرحله دوم با استفاده از دستگاه خاصی که برای اینکار وجود دارد، مقدار آلایندگی گازهای خروجی اگزوز خودرو بررسی می شود که از حد مجاز بیشتر نباشد. در صورتی که خودروی شما از آلایندگی بیش از حدی برخوردار باشد برگه معاینه فنی خودروی شما مردود اعلام می شود.

مرحله سوم: آزمون کمک فنرها

در این مرحله بعد از گردآوری مدارک لازم برای معاینه فنی خودرو، به آزمایش کمک فنرها با استفاده از دستگاه مخصوص می پردازند و نتیجه آن را به صورت عددی و گرافیکی ثبت می نمایند. در این مورد همه کمک فنرهایی که در قسمت جلو و عقب خودرو وجود دارند مورد بررسی قرار می گیرند. با توجه به اینکه مشکل در هر یک از کمک فنرها می تواند در پیج جاده ها باعث واگونی خودرو شود، سالم بودن تمام کمک فنرها از اهمیت بسیاری برخوردار می باشند.

مرحله چهارم: آزمون ترمز گیری

بررسی ترمز ها، میزان ترمز گیری خودرو در حداکثر شتاب را نشان می دهد. علاوه بر بررسی سیستم ترمز، در این مرحله عملکرد ترمز دستی نیز مورد بررسی قرار می گیرد. شما می توانید برای پیشگیری از بروز مشکل در این دو سیستم، از روغن ترمز استفاده کنید.

مرحله پنجم: تنظیم چرخ ها با فرمان

در این مرحله بعد از جمع آوری مدارک لازم برای معاینه فنی، برای هم راستایی چرخ خودرو، میزان انحراف جانبی خودرو در هر 1000 متر اندازه گیری می شود. این انحراف نباید بیش از 7 متر باشد. به عبارت دیگر، اگر در حین رانندگی، فرمان را رها کنیم؛ جلو بندی و فرمان باید تنظیم باشند تا بیش از 7 متر از مسیر خود منحرف نشوند.

مرحله ششم: آزمون سلامت چراغ های خودرو

در این مرحله، سلامت چراغ ها از نظر میزان نور دهی، زاویه نور دهی و شدت آن مورد بررسی قرار می گیرد. از طرف دیگر، جهت چراغ های جلو برای نور بالا و پایین و میزان مسافتی که با نور چراغ روشن می شود نیز مورد ارزیابی قرار می گیرد.

مرحله هفتم: آزمون سامانه تعلیق خودرو

آخرین مرحله از شرایط گرفتن معاینه فنی خودرو و مدارک لازم در سال 1402، و مراحل معاینه فنی خودرو، آزمون سامانه تعلیق خودرو می باشد. در آزمون سامانه تعلیق خودرو، برای بررسی عملکرد خودرو آن را تحت فشار قرار می دهند. به عبارتی، تمام اتصالات و قطعات سیستم تعلیق را بررسی می کنند که محکم باشد؛ در غیر این صورت، خودرو در این آزمون مردود می شود.

قانون معاینه فنی خودرو چیست؟

علل مردودی خودرو درتست معاینه فنی خودرو

ممکن است بعد از تحویل مدارک لازم برای معاینه فنی و سپری کردن مراحل آن، خودرو در یکی از مراحل مردود شود. در صورت رد شدن ماشین، معاینه فنی به آن تعلق نگرفته و فرد تا 15 روز فرصت داشته تا مشکل را حل کرده و مجدد به همان مرکز برای گرفتن معاینه فنی بازگردد. از جمله دلایل و علل مردودی خودرو در تست شامل موارد زیر است:

  • وضعیت ظاهری
  • ترمزها
  • کمک فنر
  • آزمون هم‌راستایی چرخ
  • آزمون آلایندگی.

گرفتن معاینه فنی برای کدام خودروها لازم است؟

در صورتی که ماشین شما بیش از 4 سال عمر داشته یا این‌که خودروی خریداری کرده‌اید که عمرش بیش از 4 سال می‌باشد، بدون شک به گرفتن معاینه فنی نیاز خواهید داشت. شما قبل از مراجعه به مراکز معاینه فنی بهتر است که اقدام به جمع‌آوری مدارک لازم برای معاینه فنی و رفع ایراداتی مردودی کنید تا از مراجعه مجدد به مراکز خودداری نمایید.

مهلت اعتبار معاینه فنی خودرو

شاید سوال خیلی از افراد باشد که بعد از گذشت چقدر وقت از معاینه فنی، باید مجدد به مراکز معاینه فنی مراجعه کرد. در جدول زیر به طور کامل در مورد آن توضیح داده‌ایم.

مدت زمان اعتبار نوع خودرو
 یکسال موتور سیکلت، خودروی سواری شخصی و دولتی سبک
شش ماه خودروهای عمومی سبک‌و‌سنگین با عمر کمتر از ۱۰ سال
سه ماه خودروهای عمومی سبک‌و‌سنگین با عمر بیشتر از ۱۰ سال

نتیجه‌گیری

داشتن معاینه فنی خودرو یکی از ملزومات برای هر خودرویی است. هر برگه معاینه فنی هم تا تاریخ مشخصی معتبر می باشد و بعد از آن باید به تمدید آن اقدام نمایید. برای اینکه ببینید خودرو شما تا چه تاریخی معاینه فنی آن معتبر است می توانید از سایت https://symfa.ir  اقدام نمایید. در این مطلب از وب سایت کارنگ سعی کردیم تا به بررسی معاینه فنی خودرو، مراحل و مدارک لازم برای معاینه فنی خودرو 1402 بپردازیم.

منبع: road-safety.transport.ec.europa.eu

سوالات متداول

مدارک لازم برای معاینه فنی چیست؟

فرم تشخیص عیب های ظاهری خودرو و سند یا اصل کارت خودرو  از جمله مهم ترین مدارک محسوب می‌شوند.

معاینه فنی خودرو شامل چه مراحلی است؟

بازرسی چشمی، آزمون آلایندگی خودرو، آزمون کمک فنر، آزمون ترمزگیری، تنظیم چرخ ها با فرمان، آزمون سلامت چراغ های خودرو و آزمون سامانه تعلیق خودرو از جمله مراحل اساسی برای معاینه فنی هستند.


امتیاز شما به این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *