ضخامت سنج چیست؟

نویسنده
تحریریه رادان
تاریخ
مهر 14, 1402
بازدید
43 views

ضخامت سنج چیست؟ احتمالا شما نیز تا به حال تلاش کرده‌اید که یک ماشین دست دوم یا کارکرده را خریداری کنید و به این شک داشته‌اید که آیا ماشینی که قصد خرید آن را دارید تصادف کرده یا نه؟ به هر حال وقتی ماشینی تصادف می‌کند، صاحب ماشین آن را به صافکار می‌برد و ظاهر […]

ضخامت سنج چیست؟

ضخامت سنج چیست؟ احتمالا شما نیز تا به حال تلاش کرده‌اید که یک ماشین دست دوم یا کارکرده را خریداری کنید و به این شک داشته‌اید که آیا ماشینی که قصد خرید آن را دارید تصادف کرده یا نه؟ به هر حال وقتی ماشینی تصادف می‌کند، صاحب ماشین آن را به صافکار می‌برد و ظاهر ماشین را درست می‌کند و ماشین را تعمیر می‌کند. بیشتر افراد معمولا در هنگام فروش ماشین خود به این نکته اشاره می‌کنند که ماشینشان در گذشته تصادف کرده است. اما مشکلی که وجود دارد این است که بعضی از افراد این موضوع را نمی‌گویند که بتوانند ماشین خود را با قیمت بیشتری به فروش برسانند.

برای همین است که کارشناسی خودرو پیش از خریدن آن، یکی از مهم‌ترین کارهایی است که باید در زمان خرید ماشین‌های کارکرده انجام دهید. کارشناسی خودرو از کارهایی است که افراد انجام می‌دهند تا متوجه شوند که ماشین کار کرده‌ای که قصد خرید آن را دارند سالم است یا نه؟

تشخیص رنگ شدگی ماشین در کارشناسی رنگ بدنه خودرو بسیار اهمیت دارد؛ زیرا به ما نشان می‌دهد که ماشین قبلا رنگ شده است یا نه و این احتمال تصادفی بودن ماشین را بالا می‌برد. گاها افراد سودجو قصد می‌کنند تا با نگفتن این موضوع، پول بیشتری برای فروش ماشین به دست بیاورند. در ادامه این مقاله از وب سایت رادان، قصد داریم تا شما را با ضخامت سنج‌ها و انواع آن‌ها آشنا کنیم.

ضخامت سنج چیست؟
ضخامت سنج چیست؟

ضخامت سنج چیست؟

ضخامت سنج یا thickness gauge یک دستگاه مهندسی دقیق برای انجام تست‌های اندازه‌گیری ضخامت بدون تخریب در شرایطی است که به سطح جسم دسترسی داریم. ضخامت سنج از جمله تجهیزات اصلی و ضروری در صنایع مختلف است. این دستگاه بیشتر در صنعت خودرو، جهت اندازه گیری ضخامت رنگ و تشخیص رنگ شدگی خودرو مورد استفاده قرار می‌گیرد. ضخامت سنج برای اندازه‌گیری ضخامت انواع سطوح آهنی و غیرآهنی مثل پلاستیک و فلز نیز مناسب است.

راه دیگر شما این است که با استاندارد های رنگ ماشین آشنا باشید تا بتوانید تخمینی برای رنگ شدگی ماشین داشته باشید. این دستگاه‌ها در واقع دستگاه‌هایی هستند که شما می‌توانید از آن‌ها برای تشخیص ضخامت رنگ روی فلزات استفاده کنید و به واسطه این دستگاه می‌توان به راحتی ضخامت رنگ روی فلزات را بررسی کرد. این موضوع می‌تواند در دو کار مختلف برای ما سود داشته باشد:

  1. دسته اول افرادی که می‌توانند از ضخامت سنج‌ها استفاده کنند و این دستگاه برایشان کاربرد دارد، افرادی هستند که رنگ را می‌سازند و با استفاده از انواع ضخامت سنج که در ادامه به آن‌ها رسیدگی می‌کنیم، می‌توانند ضخامتی که از رنگشان روی سطح باقی می‌ماند را اندازه گیری کنند که این به طور مستقیم در کیفیت و قیمت رنگ تاثیرگذار است.
  2. دسته دوم نیز اشخاصی هستند که قصد خرید ماشین کار کرده دارند و یا فروشنده ماشین هستند و کارشان خرید و فروش ماشین است. این افراد نیز می‌توانند با این دستگاه‌ها، رنگ شدگی بدنه ماشین را تشخیص دهند و به تصادفی بودن ماشین شک کنند.
کاربرد ضخامت سنج
کاربرد ضخامت سنج

کاربرد ضخامت سنج در صنایع

از جمله کاربردهای مهم ضخامت سنج در صنایع میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • رنگ‌های ساختمانی
  • رنگ‌های ترافیکی
  • رنگ و رزین
  • رنگ‌های پودری
  • آبکاری
  • آنودایزینگ آلومینیوم
  • پزشکی
  • صنعت خودرو
  • جواهرسازی
  • سیمان و لوله سازی
  • تکنولوژی هسته‌ای
  • پتروشیمی
  • لوازم خانگی
  • ساختمان سازی
  • و … .

اجزای ضخامت سنج کدامند؟

عموما هر دستگاه ضخامت سنج از یک سنسور گیرنده و فرستنده جریان گردابی، صفحه کلید، صفحه نمایش، برد مرکزی و … تشکیل می‌شود.

چه عواملی بر سنجش ضخامت یک پوشش تاثیر می‌گذارند؟

بعضی از عوامل وجود دارند که به ضخامت سنج اجازه نمی‌دهند تا ضخامت سطح را به درستی اندازه‌گیری کند. عواملی مثل انحناء داشتن سطح، ضخامت و زبری سطح، میزان نفوذپذیری مغناطیسی و رسانا بودن سطح می‌توانند در اندازه‌گیری ضخامت به طور نادرست موثر باشند. البته امروزه به وسیله ضخامت سنج‌های التراسونیک این مشکل رفع شده است. این وسیله، به وسیله پراب خود امواج التراسونیک را ارسال کرده و انعکاس آن از مرز پایینی دریافت می‌شود و بدین گونه اندازه‌گیری انجام می‌شود.

ضخامت سنج
کاربرد ضخامت سنج

تشخیص رنگ خودرو چیست؟

تشخیص رنگ خودرو یا تست رنگ شدگی یکی از انواع تست‌هایی است که از ماشین‌های کار کرده گرفته می‌شود تا بتوان متوجه شد که ماشین رنگ شده است یا نه؟ این تست نشان می‌دهد که یک ماشین رنگ شده است و باید به تصادف کردن آن در گذشته شک کنید و مواظب باشید که ماشینی که قصد خرید آن را دارید، همان چیزی باشد که به شما گفته می‌شود.

برای انجام دادن این کار نیز دو روش وجود دارد: روش چشمی که در آن شما باید با نگاه کردن دقیق و انجام آزمایش‌های خاصی با دست و غیره، متوجه شوید که ماشین رنگ شده است. این روش به تجربه و مهارت بسیار زیادی نیاز دارد. روش دوم نیز استفاده از دستگاه‌هایی مثل ضخامت سنج‌های اتومبیل است. در بخش بعد بیشتر درباره آن صحبت خواهیم کرد.

ضخامت رنگ خودرو چیست؟

همانطور که گفته شد، یکی از مهم‌ترین بخش‌های کارشناسی خودرو، تشخیص رنگ شدگی است و این کار به کمک ضخامت سنج‌های مختلف انجام می‌شود. ضخامت رنگ خودرو مقدار ثابتی است که معمولا در استاندارد‌های رنگ خودرو به آن اشاره می‌شود. ضخامت رنگ خودرو مقدار ثابتی دارد و با هر بار رنگ شدن ماشین، این ضخامت بیشتر می‌شود. به همین دلیل دستگاه ضخامت سنج رنگ خودرو می‌تواند به شما نشان دهد که یک ماشین تصادف کرده است یا نه؟

استاندارد ضخامت رنگ خودرو
استاندارد ضخامت رنگ خودرو

استانداردهای رنگ خوردو

رنگ ماشینی که شما روزانه سوار می‌شوید و با آن به مکان‌های مختلف می‌روید و نقل و انتقال‌های شما را آسان‌تر کرده است، یک استاندارد به خصوص دارد که باعث می‌شود در صورتی که یک ماشین رنگ شده باشد، شما بتوانید متوجه این موضوع شوید. شما می‌توانید با شناختن این استانداردها، بدنه رنگ شده و رنگ نشده را از هم تشخیص دهید. شما می‌توانید برای آشنایی بیشتر با این استانداردها، به مقاله «استاندارد های رنگ خودرو» مراجعه کنید و با این استانداردها و لایه‌های مختلف رنگ ماشین آشنا شوید.

استاندارد ضخامت رنگ ماشین به شکل لیست زیر است:

  • بدنه ماشین: بدنه فلزی و آهنی ماشین، اولین و مهم‌ترین بخش استاندارد ضخامت رنگ ماشین است. به این دلیل که لایه اول است و به تشخیص رنگ شدگی کمک می‌کند.
  • لایه Primer: این لایه، لایه اول رنگ و لایه دوم ضخامت رنگ بدنه خودرو شماست که برای محکم‌تر شدن بدنه روی آن زده می‌شود و از 40 تا 55 میکرون ضخامت دارد. این لایه همان لایه نقره‌ای رنگ و براق بدنه است که وقتی رنگ ماشین به طور کامل می‌رود، آن را می‌بینیم.
  • لایه رنگ Basecoat: بیس کت، لایه دوم رنگ بدنه است که در کارخانه روی بدنه ماشین زده می‌شود و به شکل بسیار نازکی روی لایه پرایمر قرار می‌گیرد. ضخامت این لایه نیز از 10 تا 20 میکرون است.
  • لایه Clearcoat: این لایه نیز لایه آخر رنگ است که همان رنگی است که ما روی ماشین می‌بینیم و کارخانه در مرحله آخر این رنگ را روی ماشین می‌زند. این لایه از رنگ نیز معمولا از 30 تا 50 میکرون ضخامت دارد.
انواع ضخامت سنج چیست؟
انواع ضخامت سنج چیست؟

انواع ضخامت سنج

روش سنتی اندازه‌گیری ضخامت اجسام استفاده از کولیس است. برای استفاده از کولیس می‌بایست نمونه‌ها را برش داد که این امر باعث تخریب نمونه می‌شود. امروزه بدون تخریب و با استفاده از سیستم اولتراسونیک می‌توان به راحتی ضخامت همه اجسام را حتی اجسام با ابعاد بزرگ را اندازه‌گیری کرد.

  • قلم‌های کارشناسی خودرو

در دسته ضخامت سنج‌های ساده، این قلم‌های کارشناسی خودرو هستند که برای تشخیص رنگ شدگی در بدنه ماشین مورد استفاده قرار می‌گیرند. قلم کارشناسی خودرو در واقع مگنت‌هایی هستند که تولید می‌شوند که ضخامت را بسنجند. اگر قلم دیر از بدنه جدا شود و تا آخرین لحظه به بدنه بچسبد، این یعنی که ماشین تا به حال رنگ نشده است؛ اما اگر در مدت زمان کوتاهی و به سرعت از بدنه جدا شود، باید به تصادفی بودن ماشین شک کنید.

  • ضخامت سنج‌های الکترومغناطیسی

دسته اول در ضخامت سنج‌های دیجیتال، ضخامت سنج‌های الکترومغناطیسی هستند که قلم آن‌ها را روی ماشین قرار می‌دهید و عددی را به شما نشان می‌دهد. درمورد اینکه دستگاه ضخامت سنج دیجیتال چگونه کار می‌کند باید گفت که این دستگاه‌ها درواقع همان قلم‌های کارشناسی خودرو هستند که ضخامت را به صورت دقیق‌تر و به کمک یک دستگاه دیجیتال به شما نشان می‌دهند.

  • ضخامت سنج جریان گردابی

این نوع در مقابل سایر مدل‌ها دارای كاربردهای عمومی‌تری هستند و بیشتر جهت ضخامت سنجی پوشش‌هایی همچون: پوشش پودری و مایع بر روی آلومينيوم و فولاد ضد زنگ غيرمغناطيسی استفاده می‌شود.

  • ضخامت سنج‌های التراسونیک

ضخامت سنج‌های التراسونیک نیز نوعی از این دستگاه‌ها هستند که مثل مدل مغناطیسی پیچیده عمل می‌کنند و باید آن‌ها را روی بدنه بگذارید تا بتوانند ضخامت رنگ ماشین را به روش خاصی تخمین بزنند. این تخمین بسیار دقیق است و شما می‌توانید به آن اعتماد کامل داشته باشید. این دستگاه‌ها می‌توانند ضخامت را از روی روکش و بدون برداشتن پوشش تشخیص دهند. از کاربردهای این مدل استفاده در صنایع کشتی سازی و تولید خطوط لوله است. اساس کار آن‌ها بدین گونه است که فرستنده پالس مغناطیسی را ارسال می‌کند؛ سپس این پالس از میان پوشش و رنگ عبور کرده و به پایه رنگ می‌رسد. در این مرحله پردازشگر، ضخامت جسم را با محاسبات بدست می‌آورد.

برای کسب اطلاعات بیشتر راجب این ضخامت سنج‌ها، ما به شما مقاله ضخامت سنج التراسونیک چیست؟ را پیشنهاد می‌کنیم. همچنین در مقاله طرز کار ضخامت سنج التراسونیک می‌توانید با نحوه کار این دستگاه‌ها آشنا شوید.

نحوه کار با قلم کارشناسی خودرو (فیلم):

نکات مهم در استفاده از ضخامت سنج خودرو دیجیتال (فیلم):

خرید ضخامت سنج‌های رنگ خودرو

در این مقاله از وب سایت کارنگ تلاش کردیم تا شما را به طور کامل با ضخامت سنج آشنا کنیم و به شما نشان دهیم که دستگاه‌ها به چه کاری می‌آیند و انواع آن‌ها کدامند؟ اگر قصد خرید یک ضخامت سنج برای تست رنگ خودرو را دارید، می‌توانید انواع دستگاه های ضخامت سنج را در سایت کارنگ، مرجع خرید انواع دستگاه‌های کارشناسی ماشین، خریداری کنید و برای تست رنگ خودروهای مختلف استفاده کنید. برای کسب اطلاع از قیمت دستگاه ضخامت سنج رنگ خودرو می‌توانید به صفحه مربوط به این محصولات در سایت ما راجعه کنید.

منبع: olympus-ims.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *