ضخامت سنج التراسونیک چیست؟

نویسنده
تحریریه رادان
تاریخ
مهر 22, 1402
بازدید
23 views

ضخامت سنج التراسونیک، یک نوع دستگاه دیجیتال است که همانند سایر ابزار و تجهیزات اندازه گیری از جمله کولیس، میکرومتر و ورنیه، برای اندازه‌گیری ضخامت یک قطعه استفاده می‌شود. برای ضخامت سنجی به کمک این روش، دسترسی داشتن به یک قطعه کافی است. شما می‌توانید با داشتن ضخامت‌سنج التراسونیک، بسیاری از مواد مانند فلزات، کامپوزیت‌ها، […]

ضخامت سنج التراسونیک چیست

ضخامت سنج التراسونیک، یک نوع دستگاه دیجیتال است که همانند سایر ابزار و تجهیزات اندازه گیری از جمله کولیس، میکرومتر و ورنیه، برای اندازه‌گیری ضخامت یک قطعه استفاده می‌شود. برای ضخامت سنجی به کمک این روش، دسترسی داشتن به یک قطعه کافی است. شما می‌توانید با داشتن ضخامت‌سنج التراسونیک، بسیاری از مواد مانند فلزات، کامپوزیت‌ها، پلاستیک‌ها، لاستیک‌ها و حتی شیشه و سرامیک‌ها را ضخامت سنجی کنید. ما در این قسمت از سایت رادان کیوسی درمورد دستگاه ضخامت سنج اولتراسونیک با شما صحبت می‌کنیم.

ضخامت سنج التراسونیک چیست؟

ضخامت سنجی التراسونیک، یکی از مهم‌ترین تست‌های غیر مخرب به حساب می‌آید. هدف ما در این راه اندازه گیری ضخامت یک قطعه یا جداره بدون تخریب آن است. هر مدل از دستگاه ضخامت سنج اولتراسونیک یک پراب و یا ترانسدیوسر دارد. پراب یکی از مهم‌ترین قسمت‌های یک سیستم است و نقش اصلی آن، ارسال و دریافت امواج التراسونیک است.

ضخامت سنجی در این روش به دقت بالایی نیاز دارد و در بیشتر موارد می‌تواند جایگزین ضخامت سنج مکانیکی باشد. ضخامت‌سنج‌های مکانیکی، فقط در لبه‌ها کارایی دارند و با توجه به نوع ابزار، دارای فک‌های مختلفی می‌باشند. از ضخامت سنج‌های مکانیکی می‌توان در کالیبراسیون دستگاه ضخامت سنج التراسونیک به روش ضخامت‌سنجی معلوم استفاده کرد.

ضخامت سنج‌ها با ارسال پالس الکتریکی به کریستال داخل پراب، آن را مرتعش کرده و موج التراسونیک ایجاد شده به کمک پراب به داخل جداره منتقل می‌شود. این موج بعد از رسیدن به انتهای قطعه و در صورت موازی بودن سطح، به شکل درستی بازتاب می‌شود تا توسط پراب دریافت شود. این دو نمونه از پارامتر می‌تواند ضخامت دستگاه و فاصله زمانی میان پالس ارسالی و دریافتی را اندازه گیری کند. سرعت موج التراسونیک در داخل هر ماده و جداره قطعه را می‌توان محاسبه کرد.

انواع روش اولتراسونیک چیست؟

  • مبدل – تماسی
  • خط تاخیری
  • شناور
  • دو جزئی

هدف از ضخامت سنجی چیست؟

در ضخامت سنجی، هدف اصلی اندازه‌گیری ضخامت و آگاهی از میزان کاهش آن است. موج التراسونیک، یک موج مکانیکی است که برای انتشار به یک محیط مادی احتیاج دارد. این موج در خلا منتشر نمی‌شود. ماهیت این موج مانند صوت است؛ اما با این تفاوت که فرکانس آن بیشتر از صوت است. صوت به موج مکانیکی با گسترده فرکانسی 20 هرتز تا 20 کیلو هرتز گفته می‌شود. این گسترده‌ای است که بشر یا قوه شنوایی می‌تواند آن را دریافت کند.

ضخامت سنج التراسونیک
دستگاه التراسونیک

مزایای ضخامت سنج التراسونیک چیست؟

  • به تخریب نیاز ندارد.
  • عدم ضرورت دسترسی دو طرفه به قطعه نمونه
  • توانایی سنجش ضخامت اجسام از روی روکش و بدون نیاز به برداشتن آن
  • دقت قابل قبول
  • استفاده و کاربری آسان
  • عوامل مربوط به سرعت موج مکانیکی

سرعت موج فراصوت در این اندازه‌گیری با توجه به جنس آلیاژ، محاسبه و ثابت فرض می‌شود. البته عوامل دیگری نیز مانند دما بر روی سرعت تاثیر دارد و نمی‌توان از اثر آن‌ها چشم‌پوشی کرد. با پایش موج فراصوت، ضخامت قطعه با استفاده از یک فرمول مشخص محاسبه می‌شود. در این فرمول، پارامترها به صورت زیر تعریف می‌شوند:

L : ضخامت موضعی دستگاه

C : سرعت ثابت موج فراصوت در قطعه با توجه به جنس آن

t : زمان رفت و برگشت موج التراسونیک

در فرمول گفته شده، طول مسافت طی شده توسط موج التراسونیک بر 2 تقسیم می‌شود. علت آن این است که در اندازه‌گیری ضخامت به روش التراسونیک، فقط به یک مسیر دسترسی داریم. موج فراصوت در ضخامت قطعه موردنظر با سرعت ثابت طی می‌شود و بعد از برخورد با وجه مقابل، بازتاب شده و همان مسیر را دوباره طی می‌کند. در نتیجه با تقسیم مسیر طی شده توسط موج التراسونیک بر 2، ضخامت حساب می‌شود.

خرید و قیمت ضخامت سنج التراسونیک

در این مقاله از سایت کارنگ درمورد اینکه ضخامت‌سنج التراسونیک چیست و چطور از آن استفاده می‌شود، توضیحاتی را در اختیارتان قرار دادیم. فروشگاه اینترنتی کارنگ، یکی از بزرگ‌ترین فروشندگان انواع ضخامت سنج است و کاربران می‌توانند با توجه به قیمت دستگاه ضخامت سنج و ویژگی‌های موردنیاز، محصول موردنظر خود را سفارش دهند.

سوالات متداول

  • ضخامت سنج التراسونیک چیست؟

یک نوع دستگاه دیجیتال است که همانند سایر ابزار و تجهیزات اندازه گیری، ضخامت یک قطعه را اندازه گیری می‌کند.

  • کاربردی ترین روش اولتراسونیک چیست؟

روش دو جزئی.

منبع : olympus-ims.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *